Gevolgen van verstoorde woningmarkt Amsterdam

minder dan 1 min..

Terug

In Amsterdam is de woningmarkt zo verstoord dat het enkele onverwachte gevolgen heeft opgeleverd. In de hoofdstad, waar je gemiddeld een half miljoen euro voor een huis betaalt, ziet men allerlei nieuwe en onbekende maatschappelijke fenomenen opduiken.

Zo steeg het toerisme nog harder de afgelopen jaren door de komst van Airbnb, waardoor veel huizen werden onttrokken aan de woningmarkt. Voor investeerders is het aantrekkelijker om aan toeristen te verhuren dan via de traditionele weg. Voor de buurt heeft dit ook gevolgen, aangezien veel mensen nu kampen met toeristen als buren. 

Ook leidt de krapte op de huizenmarkt tot een tekort aan personeel in Amsterdam. Vooral de wat lager opgeleiden vermijden de hoofdstad vanwege de te hoge huizenprijzen, terwijl deze groep hard nodig is. In de rest van Nederland zijn er voor hen ook banen, en daar zijn woningen wel te betalen. Vandaar dat deze groep werkenden liever voor andere plekken kiest. 

Het is de vraag hoe lang deze gekte op de huizenmarkt nog gaat duren. De afgelopen 5 jaar stegen de prijzen in Amsterdam gemiddeld met 60 procent, waarmee een hoog risico op een bubbel is ontstaan. Tot de huizenmarkt weer instort blijft het in elk geval behelpen in de hoofdstad. 

Bron: Baaz

Publicatiedatum 14/03/2019

Wat is jouw huis waard?

Gratis rapport iQ Makelaars Leadtool