Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Huiseigenaren zijn verplicht om bij verkoop of verhuur van een woning een energielabel aan de koper of huurder te kunnen tonen.Per 1 januari 2021 is een nieuwe methode voor het bepalen van een energielabel ingesteld, zodat het label beter in lijn is met de Europese richtlijnen omtrent energieprestaties.
Het energielabel geeft elke woning een energielabelletter, die aangeeft of een woning veel of weinig energie verbruikt. Woningen met een A-label of hoger zijn het energiezuinigst, en verbruiken dus ongeveer net zoveel energie als dat ze opwekken. De minst zuinige woningen krijgen label G. Naast de energielabelletter geeft het energielabel ook een aantal suggesties voor het verbeteren van de energieprestatie van de woning.
Begin 2015 heeft de Rijksoverheid alle woningen in Nederland een voorlopig energielabel toegekend. Dit voorlopige label diende er vooral toe om woningeigenaren bewust te maken van de energieprestatie van hun woning. Bij verkoop van het huis moest het voorlopige energielabel omgezet worden naar een definitief label. Dit is nog steeds zo, alleen kan een definitief energielabel sinds januari 2021 niet meer online aangevraagd worden. Huiseigenaren moeten hiervoor een fysieke afspraak maken met een erkende energieadviseur, die thuis langs komt om de woning te inspecteren. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar de isolatie van het huis en het energieverbruik voor verwarming en ventilatie. De energieadviseur werkt deze gegevens vervolgens uit tot een correct en deskundig energielabel.
Ga je je huis verkopen? Dan ben je verplicht een energielabel aan te vragen. Op het moment dat een woning van eigenaar wisselt, moet je als verkoper het energielabel overhandigen aan de nieuwe eigenaar. Verkoop je een woning zonder energielabel, dan kun je hier als particulier een boete voor krijgen van rond de €200. Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij het hebben van een geldig energielabel niet nodig is, zoals beschermde monumenten of gebouwen die maximaal 2 jaar in gebruik zijn.
Met het energielabel kunnen kopers in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Ook geeft het energielabel suggesties voor het verbeteren van de energiezuinigheid en het verkopen van een woning. Dit kan gaan over betere isolatie, dubbel glas, een zuinigere ketel of bijvoorbeeld zonnepanelen. Daarnaast kan een beter energielabel de verkoop versnellen, en bovendien stijgt de woning in waarde.
Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Volg ons
Onze klanten beoordelen ons met een 9,3 / 10. Elke klant met een unieke ervaring. Benieuwd naar de verhalen?