Hebben jullie plannen om op zoek te gaan naar een nieuwe woning? Spannend! Voordat je jouw droomhuis gevonden hebt zul je hiernaar moeten zoeken. En ook al is dat tegenwoordig niet altijd even makkelijk (je hebt niet zoveel meer te wensen), het is wel belangrijk om goed uit te zoeken of je straks happy bent met je nieuwe woning of niet. Natuurlijk heeft iedereen zijn of haar idealen, maar er zijn wel een aantal zaken waar je niet altijd goed genoeg over wordt nagedacht. Wij geven je een aantal praktische tips om rekening mee te houden.
#1 Ruimte
Hoeveel ruimte biedt het nieuwe huis? Veel mensen gaan uit van de huidige situatie, maar vergeten daarbij naar de (nabije) toekomst te kijken. Nu zijn jullie misschien nog met zijn tweeën, maar heeft het nieuwe huis ook voldoende ruimte om met één of twee kinderen te wonen? Denk hier goed over na. Mocht het huis niet voldoende ruimte hebben, maar is er bijvoorbeeld wél ruimte voor een aanbouw? Dan zou je dat ook kunnen overwegen natuurlijk. Het belangrijkste is dat je goed nagaat of dit huis qua ruimte toekomstbestendig is. En op welke manier, dat maakt uiteindelijk niet uit.
#2 Duurzaamheid
Wie de laatste jaren niet heeft opgelet zal nu verbaasd zijn. Maar de meeste mensen weten ondertussen dat de gasprijzen alsmaar stijgen. Het verwarmen van je huis kost je een godsvermogen. Nieuwe woningen worden gasloos gebouwd, maar de meeste huizen hebben nog een gasaansluiting en bijbehorende CV ketel. Let er goed op dat je ketel een zogenoemde HR-ketel is. Die gaan het meest efficiënt met energie om. Een ander belangrijk punt is om te kijken naar de isolatie van je woning. Zijn het dak en de vloer geïsoleerd? Is de woning voorzien van HR++ glas? Mocht dit nog niet in orde zijn, overweeg dan zeker om kunststof kozijnen te laten plaatsen en de woning te voorzien van de nodig isolatie.
#3 De buurt
Kom je in een leuke buurt te wonen? Kun je rustig buiten zitten? Dit soort vragen krijg je vaak pas beantwoord als je je nieuwe woning al hebt gekocht. En mocht het tegenvallen, dan ben je al te laat. Probeer van tevoren alvast te kijken naar de buurt waar je terecht komt. Staan er stinkende fabrieken in de omgeving, ligt er een drukke weg rondom de wijk, of lees je op internet dat de politie vaak naar deze buurt moet komen? Dan is het misschien slim om nog eens na te denken of je hier echt wel wilt wonen. Als je achteraf spijt krijgt kun je er weinig meer aan doen. Een andere slimme tip is om voor of na de bezichtiging even een rondje door de buurt te wandelen. Zo kom je er snel achter hoe de buurt in elkaar zit en of jij je er thuis gaat voelen of niet.
#4 Maandelijkse lasten
Hoeveel ben je straks kwijt aan maandelijkse lasten? Oke, je weet wat je voor de hypotheek moet betalen. Maar houd er rekening mee dat iedere gemeente zijn eigen belastingen bepaalt. De WOZ, de afvalstoffenheffing en de rioolbelasting zijn niet overal gelijk. Ook betaal je in ieder huis een andere premie voor de verzekering. Houd ook rekening met het feit dat grotere huizen duurder zijn als het gaat om het warm stoken. Hoe meer inhoud, hoe meer er verwarmd moet worden. Dit zijn wel belangrijke zaken om te checken voordat je besluit een huis wel of niet te kopen, zo adviseert ook het Nibud. Mocht het tegenvallen dan kun je nog maatregelen nemen.
#5 Ligging
Ook niet geheel onbelangrijk, de ligging van je toekomstige nieuwe woning! Want ach, het is maar een kwartiertje rijden vanaf een bepaalde plek. Dat klinkt alsof het er niet toe doet. Maar bedenk goed dat een kwartiertje extra rijden naar je werk, straks wel 2,5 uur per week extra in de auto betekent. En die tijd ben je kwijt. Moet je partner ook een kwartier extra rijden? Dan zitten jullie samen straks 5 uur per week extra in de auto. Bedenk je van tevoren goed of dit het je waard is. Zijn er geen bezwaren? Dan moet je er ook niet te zwaar aan tillen natuurlijk!