De gasprijzen schieten de lucht in. Huishoudens zijn maandelijks erg veel geld kwijt aan de gasrekening. Dit gaat dan met name over de kosten voor het verwarmen van de woning. Hoe kun je er voor zorgen dat je in een betere woning woont, en je maandelijkse kosten voor energie omlaag gaan? In dit artikel lees je daar meer over.
Waar te beginnen?
Het verduurzamen van woningen kan op vele manieren. Het kan best lastig zijn om erachter te komen welke maatregelen het meest efficiënt zijn en zich het snelst terugverdienen. Afhankelijk van de leeftijd en de bouw van een woning zijn niet alle maatregelen even passend of makkelijk toe te passen. Verschillende gemeenten en energiebedrijven hebben energiecoaches in dienst die vrijblijvend kunnen adviseren over de meest passende maatregelen. Met speciale camera’s kunnen zij bijvoorbeeld gemakkelijk in beeld brengen waar de meeste warmte uit een huis ontsnapt. Bovendien weten deze energiecoaches of -en welke- subsidies mogelijk zijn voor jouw situatie.
Vervang kozijnen en ruiten
Kunststof kozijnen hebben een levensduur verwachting van zo’n 50 jaar zonder dat deze kozijnen echt onderhoud nodig hebben. Daar waar houten kozijnen om de paar jaar geschilderd moeten worden, hebben kunststof kozijnen alleen maar af en toe een schoonmaakbeurt nodig. Het hang- en sluitwerk moet uiteraard wel af en toe even met wat smeermiddelen onderhouden worden. Daarnaast hebben kunststof kozijnen ook nog eens een hogere en dus betere isolatiewaarde dan hout.
Vervang ook direct de ruiten. Ookal heb je nu HR beglazing, de huidige HR++ ramen hebben een aanzienlijk betere isolatiewaarde. Dit verhoogt niet alleen het woongenot, maar je bespaart ook nog flink op de stookkosten.
Dak isoleren doet meer dan je denkt
In Nederland zijn nog veel daken ongeïsoleerd. De meeste zolders worden niet actief gebruikt (dus ook niet verwarmd) en daardoor denken veel mensen dat de isolatie van hun dak niet zoveel bijdraagt aan het terugdringen van de energierekening. Toch is dat een foute gedachte. Warme lucht stijgt altijd op. Dat wil zeggen dat de warme lucht uit bijvoorbeeld jouw woonkamer, door het plafond naar de 1e verdieping stijgt. En vanuit daar naar de zolder. Alwaar het dan gemakkelijk via het dak naar buiten verdwijnt. Door het dak te isoleren rem je dit proces af. En daardoor heb je minder energie nodig om de woonkamer te verwarmen.
Dakisolatie is beschikbaar in veel soorten en maten. Wat vooral belangrijk is, is de RD-waarde. Die geeft aan hoe goed de isolatie is. Hierbij geldt: hoe hoger hoe beter. Voor een schuin dak wordt een RD-waarde van minimaal 4 aanbevolen. Dat komt overeen met een isolerende laag van ongeveer 13cm.
Zelf doen of laten doen?
Ben je zelf handig, dan kun je vaak prima zelf je schuine dak isoleren. Op Youtube zijn veel instructiefilmpjes te vinden en je kunt hier niet zoveel aan verkeerd doen. Let wel goed op dat je een klimaatfolie gebruikt als er een dampwerende laag onder je dakpannen zit. Voor het plaatsen van nieuwe kozijnen en ramen, wordt toch echt aangeraden om dit uit te besteden. Het is een nogal secure klus en bovendien kun je echt grote problemen veroorzaken als je niet weet waar je precies mee bezig bent. Er zijn veel aanbieders voor te vinden. Bekijk echter wel of je goede kwaliteit geleverd krijgt. En zoek vooral naar een regionale aanbieder. Woon je bijvoorbeeld in het Noorden van Nederland, en zoek je kunststof kozijnen in Groningen? Dan kun je bij het Kozijnenhuis terecht. Door een lokale aannemer in te schakelen weet je zeker dat iemand met kennis van de regio bij je aan het werk gaat. Dat is natuurlijk geen harde eis, maar wel prettig.